Doorgaan naar hoofdcontent

Winterfilms 1: Winter Sleep

De tijd is er rijp voor. Na zomerfilms hebben we nu ook winterfilms in Drang naar Samenhang.

Als eerste bekijken en bespreken wij de Turkse film Winter Sleep. Wij hebben deze film destijds in de bioscoop gezien (in 't Hoogt in Utrecht, wat nu helaas geen theater meer is) en waren er danig van onder de indruk. Vandaar dat we van deze gelegenheid gebruik maken om hem nog een keer te zien.

Winter Sleep is uit 2014 en werd geregisseerd door de bekende Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan. De film heeft een duidelijke winterse sfeer. 

Het verhaal speelt zich af in het prachtige Cappadocië en volgt Aydın, een voormalige acteur die nu een hotel beheert in de regio.

Aydın is een complexe persoon met verschillende lagen. Hij is een welgestelde man met intellectuele trekjes, maar hij staat ook voor uitdagingen in zijn persoonlijke leven, waaronder zijn relatie met zijn vrouw Nihal en zijn zus Necla. De film onthult geleidelijk de diepte van Aydıns karakter terwijl hij worstelt met zijn eigen overtuigingen en verantwoordelijkheden.

Naast het landschap vonden wij de dialogen in de film bijzonder indrukwekkend. Winter Sleep won de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2014 en ontving lovende kritieken voor de cinematografie, regie en de diepgaande verkenning van menselijke emoties en complexiteit.

In de aflevering van 18 december gaan wij deze film "diepgaand verkennen." Je kunt hem streamen via NPO Plus of Amazon Prime.

Reacties