Doorgaan naar hoofdcontent

Zomerfilms 4: Her

Met de vierde film in onze zomerreeks duiken we in het thema AI. De film Ex Machina, die we ook al een aantal keer in de podcast hebben genoemd, past hier goed bij. Toch hebben we gekozen voor een andere film die ons via sociale media werd aangeraden door Daniël Lakens. 

We gaan de film Her bekijken, een romantisch sciencefiction drama (kennelijk is dat een apart genre). De film is geschreven en geregisseerd door Spike Jonze en is uit 2013. Her speelt zich af in een nabije toekomst in een ietwat futuristische versie van Los Angeles, en volgt het verhaal van Theodore Twombly, gespeeld door Joaquin Phoenix, een eenzame en introverte man die werkt als professionele schrijver van persoonlijke brieven voor anderen. Theodore worstelt met de nasleep van zijn scheiding en zijn onvermogen om contact te maken met mensen.


Het centrale thema van de film draait om de relatie van Theodore met een geavanceerd besturingssysteem (OS) genaamd Samantha, ingesproken door Scarlett Johansson. Samantha is ontworpen om zich aan te passen en te evolueren op basis van de behoeften en interacties van de gebruiker, en ze wordt al snel een integraal onderdeel van Theodore's leven. 

De film verkent de complexiteit van menselijke relaties, intimiteit en de vervagende grenzen tussen mens en kunstmatige intelligentie. Her gaat in op vragen over de aard van liefde, de impact van technologie op menselijke emoties en de mogelijke gevolgen van het vormen van emotionele banden met niet-menselijke entiteiten. Nou, met die thematiek moeten wij wel wat kunnen.

Amy Adams, die de hoofdrol speelde in onze tweede zomerfilm, Arrival, heeft ook een rol in deze film en is daarmee de MVP van onze zomerreeks. Gefeliciteerd, Amy!


Als je wil weten wat wij over Her te zeggen hebben, luister dan naar aflevering 81 van Drang naar Samenhang, die op maandag 21 augustus online staat.


Je kunt de film downloaden of streamen op verschillende plekken, zoals Pathé Thuis of Amazon Prime.


Op 4 September volgt onze vijfde en laatste zomerfilm: Still Alice.

Reacties