Doorgaan naar hoofdcontent

Zomerfilms 5: Still Alice

Onze vijfde en laatste zomerfilm is Still Alice, uit 2014. Deze film was ons aangeraden door Kevin van Schie, waarvoor dank. 

Still Alice
is gebaseerd op een gelijknamige roman van Lisa Genova. Tijdens dit schrijven hebben Anita en ik de film nog niet gezien, maar we denken dat het een “safe bet” is dat de film in ieder geval zal overlappen met onze thema’s geheugen en indentiteit. 

De film vertelt het verhaal van Dr. Alice Howland (gespeeld door Julianne Moore, die voor haar spel een Oscar ontving), een gerenommeerde professor in de taalkunde die begint met het ervaren van geheugenverlies en verwarring. 

Even terzijde: interessant genoeg had onze tweede zomerfilm, Arrival, ook een taalkundeprofessor als hoofdpersoon. Wie had gedacht dat hoogleraren in de linguïstiek zulk filmisch appeal zouden hebben?

Alice krijgt te horen dat zij aan een zeldzame vorm van de ziekte van Alzheimer leidt. Deze vorm treft met name relatief jonge mensen. Naarmate de toestand van Alice verslechtert, worden zowel Alice als haar familie geconfronteerd met uitdagingen op emotioneel en psychologisch vlak. 

Still Alice gaat over de complexiteit van de ziekte van Alzheimer, de moeilijkheden waarmee degenen die de diagnose krijgen worden geconfronteerd, en de diepgaande invloed ervan op families en relaties. 

Dit is duidelijk geen lichte kost, maar toch kijken wij ernaar uit deze film te zien. Op maandag 4 september staat de podcastaflevering waarin wij hem bespreken online. Still Alice kun je o.a. bekijken via Pathé Thuis, Amazon Prime of Apple TV.

Reacties