Doorgaan naar hoofdcontent

Zomerfilms 2: Arrival

Zoals aangekondigd in podcastaflevering 77, bespreken wij gedurende de zomer elke twee weken een film waarin een thema uit de podcast aan de orde komt. 


De tweede van onze zomerfilms is Arrival, een sciencefictionfilm uit 2016. De film is geregisseerd door Denis Villeneuve en gebaseerd op het korte verhaal "Story of Your Life" van Ted Chiang.


Arrival vertelt het verhaal van Dr. Louise Banks, een hoogleraar taalkunde die wordt ingeschakeld door het Amerikaanse leger om te communiceren met een buitenaardse soort die op aarde is aangekomen. Twaalf enorme buitenaardse ruimteschepen verschijnen op verschillende locaties over de hele wereld, wat leidt tot wijdverspreide paniek en onzekerheid.


Naarmate de spanningen tussen naties toenemen, wordt het cruciaal om het doel van de buitenaardse wezens te begrijpen om een potentieel conflict te voorkomen.


Louise sluit zich aan bij een team wetenschappers dat belast is met het ontcijferen van de buitenaardse taal en het vaststellen van een communicatiemiddel. Terwijl ze dieper in de complexe geschreven en gesproken taal van de aliens duikt, begint Louise visioenen en herinneringen te krijgen… (Even wat puntjes voor de spanning.)


Door haar inspanningen om de buitenaardse taal te begrijpen, ontdekt Louise niet alleen van alles over de bezoekers van een andere wereld, maar ook over zichzelf.


Arrival is de enige van de vijf zomerfilms die wij al gezien hebben, maar aangezien dit alweer zo’n zeven jaar geleden is, kunnen we er met een frisse blik naar kijken. We verwachten (voordat we de film opnieuw gezien hebben) dat thema's als taal, communicatie, tijd en het belang van het begrijpen van anderen aan de orde zullen komen tijdens ons gesprek.


Lijkt de communicatie met buitenaardse wezens je wat? Kijk dan met ons mee naar de film! Je kunt hem bijvoorbeeld bij Pathé Thuis bekijken voor een klein bedrag.


In aflevering 79, die online staat op maandag 24 juli, bespreken wij Arrival. We hebben er nu al zin in!


De rest van ons zomerprogramma ziet er als volgt uit:


7 augustus: Rashomon
21 augustus: Her
4 september: Still Alice

Reacties