Doorgaan naar hoofdcontent

Zomerfilms 3: Rashomon

Alweer een behoorlijk aantal jaren geleden werd er in filmtheater 't Hoogt in Utrecht een reeks films van Akira Kurosawa vertoond. Ik heb er toen een aantal gezien. Ik vond ze allemaal geweldig. Het meest is mij de film Ran bijgebleven, een verhaal gebaseerd op Shakespeare’s King Lear. Vooral de kleuren van de verschillende legers in de groene heuvels waren spectaculair. 

Rashomon, de derde in onze reeks zomerfilms is in zwart-wit. Die film heb ik nog niet gezien, maar ik wil hem heel graag zien. Een podcastaflevering is uiteraard een uitgelezen gelegenheid hiervoor.


Het verhaal van "Rashomon" draait om een misdaad en de meervoudige perspectieven die worden gepresenteerd door de betrokken personages. De film speelt zich af in het feodale Japan en begint met drie personages die schuilen voor de regen bij de Rashomon-poort, een vervallen structuur. De drie personages zijn een houthakker, een priester en een gewone man. Terwijl ze praten over een recente misdaad, vertellen ze verschillende versies van hetzelfde voorval, wat leidt tot een complex en tegenstrijdig verhaal. De tegenstrijdige getuigenissen roepen vragen op over de aard van de waarheid, menselijke perceptie en geheugen en over de ongrijpbare aard van de werkelijkheid. De wil om die werkelijkheid te begrijpen kennen wij natuurlijk als de drang naar samenhang!

De vertelstructuur van de film, waarbij verschillende versies van hetzelfde voorval worden gepresenteerd, staat bekend als het "Rashomon-effect" en is een bekende term die wordt gebruikt om de ambiguïteit van de waarheid en de uiteenlopende perspectieven die mensen kunnen hebben op een bepaalde gebeurtenis te beschrijven.

Rashomon dateert uit 1950 en wordt vaak beschouwd als een van de beste films in de geschiedenis. De film heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië in 1951, waardoor de Japanse cinema internationaal werd erkend.

Kortom, het is zeker de moeite waard om dit meesterwerk samen met ons te bekijken! Omdat de film uit 1950 is, is hij nu in het publieke domein. Je kunt hem bijvoorbeeld hier gratis downloaden. De ondertitels zijn dan wel in het Engels. Op Amazon Prime Video kun je de film ook vinden en gratis bekijken (met Nederlandse ondertiteling, neem ik aan) met een proefabonnement op Filmbox Arthouse. Veel kijkplezier en tot horens in aflevering 80 die op maandag 7 augustus online zal staan!

De rest van ons zomerfilmprogramma ziet er als volgt uit:
21 augustus: Her
4 september: Still Alice

Reacties